Elever med visuell inlärningsstil stimuleras av bildkartorna.

Henrik och Camilla

I grundböckerna möter vi Camilla och Henrik. De är barn i elevernas egen ålder.

I Geografi Sverige reser de runt i Sverige och förmedlar sina intryck till läsaren. Deras upplevelsetexter förmedlar stämningar från de olika landskapen samtidigt som de ger alla viktiga fakta om de olika landsdelarna.

 

Michail

I Geografi Europa träffar barnen sin granne, Michail. Han är geolog och berättar om olika fenomen som påverkar Jorden.

Michail har en hemlighet. Hans berättelser introducerar varje arbetsområde. Han förklarar till exempel varför det finns olja under Nordsjön eller varför det blir jordbävningar

Michail fortsätter i Geografi Världen att berätta för Camilla och Henrik om olika miljöer och hur människan har anpassat sig till dessa.

Tillsammans tar de kontakt med elva elever runt om i världen. Xavier i Amazonas regnskogar, Samuel i storstaden San Francisco, Julia i Jakutsk på Sibiriens tundra, Antenenj i Etiopien och de andra barnen berättar om sina liv. Om vardagen i skolan, på fritiden och om vad de är stolta över eller rädda för.

Berättelserna ger eleverna tillfälle att jämföra sin egen verklighet med de utländska barnens.

Lärarens bok återger uppslag ur grundböckerna. Till varje uppslag finns kommentarer, förslag till lektionsplanering, extrafakta, bildkommentarer och kopieringsunderlag.
Stimulera intelligenser och sinnen !
I Lärarens bok finns många tips på hur olika sinnen kan stimuleras för att optimal inlärning ska ske på enklaste sätt: Här några enkla exempel:
Arbetsövningar kopplar ihop synminne och muskelminne:
Faktatexterna är läsgodis för de verbala inlärarna.
EQ: Fantasirika upplevelsetexter ger basen för känslomässig inlärning
Du minns vad du skrivit "uppe till höger". Att måla kartan är lustfyllt för de flesta och skapar flera stimuli.
Genom identifikation med barnen i berättelserna tränas elevernas empati.

Kinestetiska inlärare:

Spåra landskapets form. Följ med fingret på kartan. Forma landskapets form i modellera. landskapets form på golvet.

Spatiala/ taktila inlärare:

Bygg en modell av landskapet/ staden/ landet eller av särskilda byggnader eller naturformationer. T ex: Eiffeltornet, Ayers Rock

Musikaliska inlärare

Läs texten med musik. Eleverna mimar texten. Läs texten rytmiskt - rappa. Klappa takten. Läs texten. Eleverna illustrerar med ljud.

Känslomässig inlärning och identifikation.

Kinestetiska och visuella inlärare

stimuleras av att måla olika slags kartor. Att måla grön färg som till exempel representerar skog i en miljökarta och 0-200 m över havet i en höjdkarta ger förförståelse vid senare kartstudier.

Utan koppling till känslan sker ingen inlärning.
Elva barn från hela världen.

Antenenj i Dessie

Jag heter Antenenj Negatu Disalegn,är 12 år och bor i Dessie,Etiopien. Den som känner till hur vi får våra namn i Etiopien förstår att min pappas förnamn är Negatu och att min farfar hette Disalegn.De flesta namn är antingen religiösa eller ockå betyder de någonting. Antenenj betyder "jag är som du", Negatu betyder "gryning" och Disalegn "jag är väldigt glad" på amharinya.

Dalarna runt

Det är tidig morgon. Camilla och jag sätter oss på en jättestor dalahäst utanför fabriken i Nusnäs. Framför oss ligger ett stort gärde. Man ser Siljan på andra sidan byn.

Jag nickar. Hon sätter hälarna i hästens sidor. Det pirrar till i mig när hästen blir varm och får riktiga muskler. Först ruskar den på sig. Sen bär det av.
-Henrik, ska vi ta en ridtur? frågar Camilla.

Krafter som bygger upp

Michail satt vid datorn när vi kom för att träffa honom nästa gång.

- Kom får ni se, sa han. Det här programmet förklarar vad som händer när jordytan och landskapet förändras. Vi kan börja med att se på några krafter som bygger upp landskapet.
Illustrationer: Martin Ehrling och Lars Fiske Foto: Peter Bergman Text: Lars-Eric Berg Böckerna finns att beställa hos Bonnier Utbildning info@butb.bonnier.se
Ballongfärden Det väsande ljudet får en annan ton. Camilla tittar förskräckt på mig och vrider på kranarna till gastuberna.
- Jag kan inte stänga av gasen, säger hon. Den gula gaslågan brinner hela tiden.
Varm luft strömmar in i ballongen och får den att stiga högre och högre.
Skriv ut namnen på Mälaren, Uppsala, Stockholm, Norrtälje och Enköping. Du har fått hjälp med första bokstaven